Tel: +40 244 544 872
Mobil: +40 745 177 761
office@bristolmed.ro
  • 1
  • 2
  • 3
112233

TEHNOLOGIA CBCT

Tehnologia computer tomograf (CT) cu fascicul conic (CBCT) este cea mai noua tehnologie imagistica ce genereaza informatii vizuale 3D. Tehnologia CBCT are la baza un fascicul conic de raze X, total diferit de fasciculul liniar (in forma de evantai) utilizat de CT-urile medicale. Astfel, scanerul CBCT se roteste o singura data in jurul capului pacientului pentru a capta imaginile in plan multiplu, doza de radiatii fiind mult mai mica decat in cazul scanarilor realizate cu CT-ul clasic, intrucat este suficienta o singura scanare de scurta durata pentru a cuprinde intreaga arie de investigatie.

Cu ajutorul software-ului, informatiile sunt ulterior grupate intr-o imagine tridimensionala a maxilarelor, la rezolutie mare, ce poate fi analizata in toate cele 3 planuri, fiind impartita de catre medic in sectiuni pornind de la 0,5 mm grosime. Astfel, apare posibilitatea investigarii amanuntite a structurilor maxilare pe baza acestor imagini 3D, ce pot fi liber manipulate pe calculator pentru a studia cu precizie incomparabila structurile maxilare dure (oase si dinti), cantitatea si calitatea (densitatea) osului, formatiunile anatomice existente, formatiuni patologice, etc. In plus, se poate realiza planificarea virtuala a tratamentului cu implanturi dentare, atat in ceea ce priveste etapa chirurgicala cat si etapa protetica. Se pot insera virtual implanturile in locurile alese, anticipand cu maxima precizie lungimea, diametrul si angulatia viitorului implant. Totodata, tot virtual se poate sti care este densitatea osului din jurul viitoarelor implanturi, element foarte important pentru asigurarea unui tratament de succes pe termen lung.

Pozitionarea pacientului este aceeasi pentru toti pacientii in cazul Computer-ului Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT). Mandibula pacientului este pozitionata pe suportul de barbie si fruntea este stabilizata fiind sprijinita pe un dispozitiv. Se efectueaza scanarea si sectiunile sunt recompuse in cateva secunde intr-un singur volum cu ajutorul programului de imagistica.

Examinarea CBCT nu prezinta distorsiuni. Demonstreaza forma si dimensiunile la scara 1:1 a structurilor maxilarelor dumneavoastra si ofera masuratori exacte cu privire la inaltime, latime, grosime, atat de utile pentru pozitionarea corecta a implanturilor.

Deoarece Computer-ul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este un echipament radiologic la care investigatia se face cu pacientul in pozitia ortostatica (stand in picioare), acesta ofera informatii cu o acuratete mai mare pentru medicii dentisti.

Densitatea osoasa poate fi exact masurata oferind un diagnostic diferential pretios in cazul patologiei oaselor maxilare. Totodata, stabilirea densitatii osului inainte de implantare ajuta medicul sa aleaga tehnica chirurgicala optima si implantul potrivit.

Doza de iradiere (atat pentru maxilar cat si pentru mandibula) la o expunere folosind Computer-ul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este intre 34 - 102 µSv, depinzand de durata si rezolutia scanarii.

Tomografii sinusale (CBCT)

Sinusurile capului sunt in numar de 8,simetrice de o parte si de alta a liniei mediane si se impart in sinusurile anterioare si sinusurile posterioare.

Sinusurile anterioare sunt: sinusurile frontale,sinusurile maxilare si celulele etmoidale anterioare.

Sinusurile posterioare sunt: sinusurile sfenoidale si celulele etmoidale posterioare .     

Scopurile efectuarii unei investigatii CT sinusala:

  • Ajuta la confirmarea unui diagnostic de sinuzita
  • Diagnosticheaza diverse formatiuni situate la nivelul cavitatii nazale si sinusale
  • Ofera posibilitatea de a crea o “harta” a cavitatii nazale , ce poate ajuta in cadrul unei operatii chirurgicale
  • Ajuta la evaluarea mucoaselor sinusale ingrosate sau a colectiilor lichidiene de la acest nivel
  • Tehnica este utilizata si pentru a vizualiza obstructia/ingustarea cailor de comunicare intre sinusuri si cavitatea nazala

 

 

Politica de confidentialitate!

Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului si imbunatatirea performantei platformei. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra. Pentru informatii suplimentare, setari si retragerea acceptului, va rugam sa accesati pagina Politica de confidentialitate.