Tel: +40 244 544 872
Mobil: +40 745 177 761
office@bristolmed.ro

DEXA BODY COMPOSITION

Este o metoda de acuratete, considerata „standardul de aur’’ in medicina pentru masurarea masei de tesut adipos , muscular si osos , atat la nivelul organismului cat si pe anumite regiuni : torace, membre, abdomen.

DEXA SCAN - GE LUNAR PRODIGY PRO

Oganizatia Mondiala a Sanatatii considera obezitatea o problema de sanatate mondiala, avand in vedere ca in prezent in lume aproximativ 1.6 miliarde de persoane sunt supraponderale sau obeze.
Obezitatea apare cand exista in organism un dezechilibru
energetic si nu se mai ard suficient de multe calorii. Acest dezechilibru se datoreaza unor factori genetici, de mediu, de comportament si sociali ( cat de mult si cat de sanatos mancam , cat de activi suntem, ce fel de afectiuni medicale avem si ce fel de tratament medicamentos urmam, ce fel de obiceiuri de viata avem).

Consecintele obezitatii sunt multiple: creste riscul de aparitie al diabetului zaharat de tip II, al bolilor cardio vasculare( infarct miocardic, hipertensiune arteriala , accident vascular cerebral , etc), al bolilor metabolice (guta), boli articulare,probleme musculo-scheletice. Favorizeaza aparitia anumitor forme de cancer: al sanului, uterului, colonului, veziculei biliare, al prostatei,al ovarului.Produce tulburari respiratorii( exemplu apneea de somn).

Testarea compozitiei corporale folosind DEXA reprezinta „standardul de aur”, o scanare DEXA aduce informatii despre starea de sanatate a organismului , apreciind starea de sanatate a oaselor ( densitatea minerala osoasa medie -BMD) dvs. , dar si daca aveti suficienta masa musculara sau tesut adipos in exces. Aceasta masuratoare poate privi dincolo de greutatea corporala si dincolo de indicele de masa corporala traditional (IMC) determinand distributia tesutului adipos in organism- factor de risc important intr-o serie de boli grave.

Masuratoarea este cel mai simplu si mai rapid mod de a monitoriza cu precizie progresul dvs de scadere in greutate.

CUI SE ADRESEAZA DEXA BODY COMPOSITION ?

 DEXASCAN se adreseaza urmatoarelor categorii de persoane:
1. Sportivilor de performanta/ culturistilor.
2. Sportivilor de agrement/ persoanelorintegrate intr-un program de fitness.
3. Persoanelor care doresc o scadere a masei corporale.

 Astfel, SCANAREA DEXA BODY COMPOSITION este un instrument valoros atat pentru personalizarea programului de antrenament si de dieta al dvs, cat si pentru a urmari eficienta acestora printr-o monitorizare pe parcursul mai multor luni.( in general se realizeaza aproximativ 3-4 scanari / an). Multi profesionisti folosesc DEXASCAN BODY COMPOSITION ca parte integranta in procesul de formare al sportivilor de elita , rezultatele fiind folosite pentru a inregistra progresele fiecarui sportiv , in vederea obtinerii unor performante maxime.
 Un pionier in utilizarea DEXA in masurarea compozitiei corporale este dr.Jarrod Meerkin.Acesta a vazut o nevoie
In lumea de consum pentru acest instrument important. Printre clientii fideli ai acestuia s-au numarat Samantha
Stosur – castigatoarea US open 2011 - membrii lotului olimpic de rugby al Australiei, actorul Hugh Jackman, si
multe alte celebritati.

CUM SE REALIZEAZA O SCANARE DEXA BODY COMPOSITION ?


Pentru aceasta investigatie utilizam o tehnologie de ultima ora - un osteodensitometru GE LUNAR PRODIGY PRO , un echipament medical de ultima generatie produs in 2014 in SUA de firma GENERAL ELECTRIC , societate de renume mondial in domeniul de fabricatie al aparaturii medicale de inalta performanta (produce printre multe altele RMN-uri, CT –uri, ecografe etc.)
Acest tip de osteodensitometru prezinta o mare fidelitate si acurate in examinare si un grad extrem de mic de iradiere, motiv pentru care aparatele sunt foarte frecvent utilizate in intreaga lume de diferite clinici, atat in scop diagnostic cat si pentru efectuarea de studii medicale, pe baza carora se creeza o baza de date / referinte foarte importanta si statistici reale.

Scanarea foloseste raze X, emise de un tub roentgen,care emite doua fascicule de energii diferite care trec prin organism si sunt absorbite /atenuate in mod diferit in functie de tesut ( osos ,muscular, adipos).Ulterior fasciculele sunt captate de un detector digital, care prelucreaza informatiile.

Examinarea dureaza 5-6 minute, timp in care pacientul este intins pe masa aparatului. Poate purta imbracamintea personala dar trebuie sa indeparteze obiectele metalice – fermoare, bijuterii, curele, nasturi metalici etc.

In ziua examinarii se umeaza aceeasi rutina zilnica – pacientul se alimenteaza si se hidrateaza normal, fara excese si nu efectueaza un program de antrenament fizic mai intens dacat de obicei.

Pe parcursul examinarii pacientul adopta a pozitie relaxata, respira normal .Metoda este nedureroasa si neinvaziva.

Dupa examinare se efectueaza o analiza digitala a datelor achizitionate si se emite un buletin de intepretare.
CARE ESTE RISCUL DE EXPUNERE LA RADIATII IN TIMPUL UNEI SCANARI DEXA.
Aparatul din clinica noastra este conceput astfel incat folosind doza minima de radiatii sa se achizitioneze cele mai bune imagini pentru evaluare. Comisiile internationale de protectie impotriva riscului de expunere la radiatiile ionizante revizuiesc continuu si actualizeaza standardele de tehnica folosite de profesionisti in radiologie.
Osteodensitometrul GE LUNAR PRODIGY PRO are sisteme de filtrare si de control al dozei de radiatii prin care se minimizeaza doza de radiatii parazite/ imprastiate, astel incat acele parti ale corpului unui pacient care nu sunt scanate sa primeasca un minimum de radiatii.

Doza de iradiere echivaleaza cu expunerea la soare intr-o zi de plaja, doza de radiatii inregistrata este echivalenta cu fondul natural al mediului inconjurator,sau cu aproximativ 1/30 din doza incasata de pacient la o radiografie pulmonara.
Investigatia nu este recomandata femeilor insarcinate, asa cum de altfel nu se recomanda nici o investigatie cu raze X in perioada sarcinii.

Politica de confidentialitate!

Site-ul nostru foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului si imbunatatirea performantei platformei. Continuarea navigarii constituie acceptul dumneavoastra ca pagina noastra web sa poata seta fisiere de tip cookie in browserul dumneavoastra. Pentru informatii suplimentare, setari si retragerea acceptului, va rugam sa accesati pagina Politica de confidentialitate.